
Varje år avslutas turistsäsongen i skärgården med en så kallad eldhelg. För många krogar, pensionat och hotell innebär det att bomma igen för vintern. Eldhelgen är ett koncept framtaget av ”Visit Skärgården” för att locka besökare till skärgården under den mörkare perioden på året.
I år firade jag ”Eld över hav och land” på Björkö-Arholma och på vandrarhemmet/krogen Arholma Nord. Vid den här årstiden tar man sig till Arholma med Waxholmsbåt från Simpnäs brygga, nordost om Norrtälje. Båtfärden tar cirka 30 minuter.
När vi klev av båten på Arholma så var det vid Arholma brygga, ett stenkast från Arholma dansbana och några kilometer från Arholma Nord. Vi möttes upp av vandrarhemspersonalen som tog med vårt bagage på en vagn dragen av en fyrhjuling. Själva fick vi promenera längs vägen som kantats av marschaller, till anläggningen.
Vistelsen började med gemensam lunchbuffé som bland annat innehöll en av de godaste gröna ärtsopporna som jag någonsin ätit. Trots att vädret sög under hela helgen, ihållande regn, gick vi på upptäcktsfärd på klipporna och i skogen runt vandrarhemmet. Under försvarets glansdagar var Arholma en hemlig försvarspost som bevakade vattnet österut mot Finland och baltstaterna. Något som det finns gott om bevis för i kvarlämnade kanoner och andra militärattiraljer.
Berget på Arholma var en hemlig försvarsanläggning som numera fungerar som museum. Under ungefär en timmes tid fick vi guidning i dess hemliga rum, och en känsla för hur de hundratal personer som försvarade vårt land hade det under sin militärtjänstgöring på Arholma.
På kvällen gjordes den långa gången i entrén till berget om till bar. Här serverades varm choklad med rom och grädde i behändiga engångsmuggar som vi tog med ut till en stor brasa som brann utanför. När brasan började falna brakade ett fyrverkeri loss. Trots regn var fyrverkeriet något extra. Det är en helt annan upplevelse att se på fyrverkeri mot en svart himmel utan andra ljus än stjärnorna, jämfört med hur det är i stan.
Kvällen avslutades med grillbuffé där var och en fick grilla sina egna i hopplockade råvaror från en buffé. Och självklart fanns det goda såser, potatisgratäng och annat som tillbehör. Kryddan på moset var nog den hemmagjorda blåbärspajen med vaniljsås. Och naturligtvis ett gott mustigt rödvin.